Vilka olika typer av lån finns det?

ekonomi nyheter

22 juli, 2021

Lån av pengar är ett kapital som behöver betalas tillbaka. Det finns lån som är bättre än andra och faktorer som man kollar på för att bedöma risken med ett lån är exempelvis räntor, avgifter och återbetalningsplan. För att läsa på mer om lån kan du läsa ekonomi nyheter på olika sajter som är nischade inom ekonomi och investeringar.

Numera finns det ett flertal olika typer av lån att välja mellan. Du har exempelvis de vanligaste lånen som är bolån och studielån. Dessa lån anses ofta vara det bästa lånet du kan ta eftersom räntan är låg och det är i form av investering att köpa en bostad eller att börja studera. Däremot finns det även mer riskfyllda lån såsom snabblån och så kallade blancolån. För att reda ut dessa begrepp har vi skrivit en enkel men läsnyttig guide nedan.

Bolån – För dig som ska köpa bostad

Bolån tar du exempelvis om du vill köpa en bostadsrätt eller villa. Du ansöker om bolån hos din bank och sedan får du ett beslut om bolånet är beviljat. Lånet baseras på din inkomst samt den bostad du tänkt att köpa och vilken risk det innebär för banken. Du kan få ett bolån på upp till 85 % av bostadens totala värde och resterande 15 % behöver du betala själv i form av en kontantinsats. Kontantinsatsen kan också finansieras med lån men då med ett privatlån som har mycket hög ränta. Ett bolån amorteras månadsvis och om du inte amorterar i tid tillkommer avgifter och påminnelseavgift.

CSN-lån – Lån för studenter

För dig som vill plugga kan ett CSN-lån vara aktuellt. Som student får du ett bidrag som ligger på mellan 1000-3000 kronor beroende på utbildningsnivå. Utöver detta bidrag kan du även få ett så kallat CSN-lån och detta lån behöver betalas tillbaka. CSN-lån har den lägsta räntan och återbetalningstiden är vanligtvis upp till 25 år. Du ansöker om CSN på CSN.se och får vanligtvis besked inom 10 dagar huruvida din ansökan har godkänts eller om du fått avslag. För att få ett CSN-lån behöver du studera minst 50 % och du kommer i beslutet se uträkningen på hur stor summa du är berättigad baserat på dina studier.

Snabblån – Mer riskfyllt lån

Numera finns det så kallade snabblån som du kan ansöka om via nätet. Dessa lån kan även kallas för blancolån i folkmun. Lån av detta slag innebär generellt en högre risk då du ofta får betala höga avgifter och räntor. Om du exempelvis lånar 5000 kr med en ränta på 22 % innebär det att du i slutändan betalar 6100 kronor.

Snabblån kan kännetecknas med att räntorna är höga, samt höga avgifter såsom uppläggningsavgift, administrationsavgift, aviavgift med mera, det är även höga avgifter om du skulle glömma amorteringen. Då kan det resultera att det blir ett ärende till Kronofogden om inte amorteringen betalas i tid.

I vissa fall går det att få ett snabblån beviljat även om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Det är inte möjligt att exempelvis få ett bolån beviljat om du har betalningsanmärkningar vilket ofta resulterar till att personer med mindre alternativ väljer att ansöka om ett snabblån.