BankID är en tjänst som de flesta storbankerna i Sverige erbjuder sina kunder. Det som krävs är att du har ett svenskt personnummer och är folkbokförd på en svensk adress. Enligt den senaste rapporten som publicerats från BankID är det nu 8 miljoner svenskar som har ett BankID vilket är ett högt användarantal där målgruppen är bred med både unga och äldre användare. Utav dessa 8 miljoner är det cirka 7,8 miljoner som innehar ett Mobilt BankID. Enligt statistik är det 73,7 % som är mellan 71-80 år som använder BankID. Över 80 år är procentantalet 38,6 %.
Mobilt BankID är en utav de populäraste apparna som används på en daglig basis och under 2021 beräknas användningen av appen uppnå till 6 miljarder gånger. Huruvida denna beräkning stämmer eller ej återstår att se när nästa rapport släpps med statistik.
Av användarna är det 97,3 % som använder sig av Mobilt BankID och 25,3 % använder BankID på kort medan endast 3,9 % använder BankID via fil som laddas ner till datorn. Trenden visar att majoriteten väljer Mobilt BankID och fler och fler laddar ner denna app för smidigare identifiering. För målgruppen som är mellan 31-40 år är det totalt 98,6 % av Sveriges befolkning som har ett Mobilt BankID. I målgruppen 41-50 år är det också en hög procent som ligger på 98,1 %.
BankID används idag till allt möjligt, du kan använda Swish tack vare ditt Mobila BankID, du kan logga in på Avanza och kolla din portfölj, du kan spela casino BankID och anmäla till Försäkringskassan om vård av sjukt barn. BankID är helt enkelt en app som används för många ändamål och det är många utvecklingsområden som skett tack vare just Mobilt BankID. Exempelvis Kry och andra appar där du smidigt identifierar dig med BankID och sedan kan du få vård och hjälp direkt. Kry framtogs inte förrän några år efter Mobilt BankID vilket förmodligen inte är någon tillfällighet.
BankID används som sagt till många olika ändamål och i rapporten framgår det att användningsområdena främst sker för banktjänster men också Swish, finansiella- och privata tjänster.
Majoriteten som använder BankID använder alltså denna identifieringsmetod på internet och Banktjänster. Det kan exempelvis vara för att logga in på sin internetbank eller betala onlineshopping. Finansiella tjänster innebär exempelvis inloggning till Avanza eller andra finansiella institut.
Tänk på att aldrig ge ut dina personliga uppgifter eller verifiera dig med ditt BankID på någon annans begäran. Det kan innebära allvarliga konsekvenser då BankID är en personlig handling som ska hållas privat. Om du behöver spärra ditt BankID kan detta göras via din personliga bank. Det är även via din bank du skapar ett nytt BankID.
Källa: https://www.bankid.com/assets/bankid/stats/2021/statistik-2021-06.pdf