Så fixar du din trädgård inför sommaren!


13 juli, 2022

Trädgården är levande och behöver tas om hand om under alla årstider. Du kan alltså inte nöja dig med att bara ta hand om din trädgård under sommaren för att det mesta av arbetet ska faktiskt göras innan sommaren.

Sommaren är den tid då trädgården egentligen bara ska få vara och växa sig stor, lummig och vacker. Om du vill säkra dig en riktigt härlig trädgård inför sommaren bör du börja i tid. Det finns en hel del saker att tänka på om man vill få en perfekt trädgård och det kan ju vara så att du har missat något, så här får du en del tips och idéer på vad du behöver ordna om du vill säkra en riktig härlig sommarträdgård.

Planera din trädgård

Om du vill lyckas med din trädgård gäller det att planera ytan väl. Börja med att tänk igenom vad det är du vill att din trädgård ska kunna ge dig. Om du har en pool i din trädgård kanske du behöver en härlig solsäng där du och din familj kan ligga och njuta av solen.
Vill du å andra sidan till exempel kunna äta utomhus med dina nära och kära behöver du en bra uteplats. Börja därför att titta efter billiga utemöbler så att du kan skapa ett område där ni kan äta och njuta av maten. Det kan vara bra att satsa på ett stort parasoll. Det kan vara en räddning om det börjar dugga.

Köksträdgård

Men vill du att din trädgård även ska kunna ge dig andra saker såsom kanske grönsaker och örter under sommarmånaderna? I så fall behöver du planera var du ska anlägga ditt grönsaksland. Vill du även ha fruktträd och kanske eventuellt en plats där du kan spela ett trevligt sällskapsspel så behöver du även planera in ett område där det finns utrymme för det.

Först och främst bör du helt enkelt börja med att tänka igenom vad det är du vill att din trädgård ska ge dig och därefter börjar planeringen. När det är färdigt kan du gå vidare till nästa steg.

Plantera i tid

När själva planeringen av din trädgård är färdig kan du börja med att bestämma dig för vad du vill odla och plantera. Om du ska satsa på ett grönsaksland eller en liten köksträdgård i sommar behöver du bestämma dig för vad det är du vill odla. Kanske vill du ha din egen persilja och eventuellt även nypotatis, i så fall behöver du börja ganska lång tid innan sommaren.

Blommor och växter ska planteras på olika tider beroende på vilka arter det handlar om. Därför finns det inget generellt svar på när du ska börja plantera dina blommor och växter i din trädgård. Du behöver helt enkelt undersöka vad som gäller för varje växt var för sig. Tänk även på att olika växter tycker om sol olika mycket. Därför kan det vara all idé att du även sparar lite plats på ställen där det inte är så mycket sol.