Recession och komma igång guide för Fortissio


3 januari, 2022

Är du intresserad av att investera dina pengar genom att syssla med någon form av valutahandel, genom att köpa aktier eller gå in i en fond? Då kan du vända dig till Fortissio. Fortissio är nämligen en plattform för just valutahandel, där du som kund till stor del själv kan styra och ställa med vad du vill investera i. Om det känns som att denna plattform kan passa dig ska du fortsätta läsa vidare för att ta del av mer information!

Vad är Fortissio?

Hos Fortissio är det som sagt valutahandeln som är i fokus. Men, i och med att det även finns möjlighet för dig som kund att handla med andra värdepapper och liknande kan man även säga att Fortissio är en nätmäklare.

Det som du handlar med hos plattformen kallas för Contract For Difference (CFD), det vill säga olika typer valutor. Hos just Fortissio plattform finns det mer än 230 olika CFD:er – oavsett vad du är intresserad av att handla med kan du göra det där. Några exempel på de CFD:er som finns tillgängliga på plattformen, och som även är vanliga att handla med, är aktier, råvaror och index. Valmöjligheterna är mycket goda!

Något vi dock vill vara tydliga med är att du som aldrig tidigare har hållit på med valutahandel eller liknande inte rekommenderas att testa sig fram på egen hand. Utan då bör du först ta hjälp av någon annan som är kunnig på området. Det är också viktigt att tänka på att det finns en risk att du kan förlora dina pengar hos Fortissio, precis som du kan hos alla nätmäklare.

Olika kontotyper

I och med att Fortissio är en bred och mångsidig plattform för valutahandel kan både nybörjare och proffs handla där. Det innebär såklart också att det finns olika kontotyper att välja mellan.

Totalt finns det nio stycken olika – vilket du väljer eller “får” beror på hur mycket pengar du sätter in. Det minsta beloppet du kan sätta in då du ska börja använda plattformen är 200 USD. Vid denna insättning får du ett så kallat Basic-konto. För att ta dig vidare till nästa kontonivå eller kontotyp måste du ha mer än 1999 USD på ditt konto.

Värt att nämna är att det som skiljer sig åt mellan de olika kontona inte bara är hur mycket pengar du sätter in. Utan även mängden spreads – mellanskillnaden mellan köp- och säljpris, samt plattformens avgifter – kan skilja sig åt rätt mycket. Det kan såklart vara bra att veta om.

Oavsett vilken kontotyp just du har får du som kund hos Fortissio dock ta del av deras kundtjänst, utbildningar och nyhetsbrev, samt bli tillskickad en gratis e-bok. Ju mer pengar du sätter in för handel desto fler möjligheter och tjänster kommer du ha möjligheten att ta del av.

Hävstänger

När du börjar använda Fortissio kommer du garanterat stöta på uttrycket hävstänger. Om du aldrig har hållit på med valutahandel hos en nätmäklare förut så är det inte alls konstigt om du inte vet vad det är för något. Samtidigt är det inte särskilt svårt att förstå vad det är och innebär.

Kort sagt innebär handel med hävstänger att du köper en viss valuta eller ett visst värdepapper, där den underliggande tillgången sen förändras mycket långsammare än vad den position du tar gör. Det kan låta komplicerat, men när du väl läser på lite mer och ger dig in i ämnet blir det enklare att förstå.

Dock är det viktigt att vara medveten om risken även här. Hur hög en hävstång är beror på tillgångsslag, men som högst kan den ligga på 30 gånger. Som lägst kan den ligga på två gånger. Det innebär alltså att ju högre hävstång du har desto mer pengar kan du göra om dina inköp “är rätt”, medan du kan förlora väldigt mycket pengar om du “gör fel”. Så läs på om hävstänger innan du börjar använda dig av dem. Desto mer förståelse och kunskap du har om det desto lättare och mindre risk blir det när du handlar.

Att göra uttag hos Fortissio

Hos Fortissio är det enkelt och smidigt att både göra insättningar och uttag, och det på precis samma sätt. Meningen är ju att du ska tjäna pengar på plattformen, och att du så snart du önskar ska kunna använda dessa. De har därmed lagt stort fokus på att det ska vara så enkelt som möjligt att göra ett uttag.

Hur gör man då? Jo, först och främst kan du välja mellan att få pengarna till ditt konto- eller kreditkort. Men du kan också välja att pengarna sätts in direkt till ditt konto hos Klarna, Skrill eller Neteller. Det kan ta några dagar innan pengarna finns inne på ditt konto, men väl genomfört ser Fortissio till att allt sker så snart som möjligt på ett säkert och tryggt sätt.

För- och nackdelar med plattformen

Jag har själv testat Fortissio och har därmed hittat både för- och nackdelar med plattformen. Trots att jag är medveten om att det förmodligen inte finns någon nätmäklare som kan uppfylla alla ens krav anser jag att det är viktigt att man ser till både positiva och negativa aspekter. Till största del är jag dock överlag positivt inställd till Fortissio, vilket du också kan vara så länge du vet vad du håller på med och inte gör någonting förhastat.

Nackdelar

Som tidigare nämnt måste man sätta in minst 200 USD för att få ett konto hos plattformen, vilket jag tycker är en ganska hög summa. Det speciellt för nybörjare som kanske vill börja lite mindre. Dessutom finns det inget tydligt demokonto, vilket hade varit bra för den som vill lära sig mer om valutahandel innan man faktiskt sätter in pengar och handlar på riktigt.

Fördelar

För den som har kunskap och erfarenhet av valutahandel är Fortissio en bra plattform. Plattformen är seriös och pålitlig (reglerad via Hellenic Capital Market Commission och tillhör investmentbolaget Vie Finance), och den är välkomnande för både nybörjare och proffs. Variationen är god och det finns mycket att tillgå även på sidan av handeln. Du kan få hjälp om du behöver, och så sker all hantering snabbt och smidigt. Om du är bekväm med att investera med CFD:er kortsiktigt är denna plattform högt rekommenderad.

FAQ

Vad ska man tänka på när man handlar hos Fortissio?

Enligt lägenhet.nu ska man kartlägga sina inkomster innan man tar ett lån till en kontantinsats på en bostad. Det bör du även göra innan du väljer att sätta in pengar att handla för hos Fortissio. Alltså att du kartlägger din ekonomiska situation så att du vet hur mycket du kan sätta in på plattformen, samt så att du får en bild av vad du kan förlora om det skulle gå dåligt.

Är Fortissio säkert?

I och med Fortissio är en reglerad mäklare hos Skatteverket, är registrerad genom HCMC och tillhör ett investmentbolag finns det många säkerhetsåtgärder. Det finns dock ingen säkerhet i att du aldrig kommer att förlora de pengar som du sätter in och investerar på plattformen. Men som plattform i sig känns den seriös, pålitlig, trygg och säker.